Μαλάλα Γιουσαφζάι


"Κατάγομαι από μια χώρα που δημιουργήθηκε τα μεσάνυχτα. Όταν κόντεψα να πεθάνω ήταν μεσημέρι…" Είμαι η Μαλάλα Γιουσαφζάι. Το δεκάχρονο κορίτσι που εναντιώθηκε στους Ταλιμπάν όταν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν όπου γεννήθηκε. Το κορίτσι που πολέμησε για το δικαίωμα στη μόρφωση.


Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν και είναι μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν. Ο πατέρας της, ποιητής και ακτιβιστής, είχε ένα σχολείο κοριτσιών, το οποίο έκλεισαν οι Ταλιμπάν επειδή απαγόρευσαν την εκπαίδευση των κοριτσιών. Σε ηλικία 11 χρονών άρχισε να γράφει στο blog του BBC, περιγράφοντας τη ζωή της στο Πακιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η ανάγκη της να υπερασπιστεί το δικαίωμα των κοριτσιών στην μόρφωση την έκανε ακτιβίστρια από την ηλικία αυτή κι έτσι παραχώρησε πολλές συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα της χώρας της αλλά και άλλων χωρών. Ώσπου…


«Στις 9 Οκτωβρίου 2012, με πυροβόλησαν στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού μέσα στο σχολικό λεωφορείο και νόμισαν ότι οι σφαίρες θα με κάνουν να σιωπήσω, όμως απέτυχαν. Απ’ αυτή τη σιωπή ξεπήδησαν χιλιάδες φωνές.» Η Μαλάλα νοσηλεύθηκε πρώτα στο Πακιστάν σε κρίσιμη κατάσταση και μετά στην Αγγλία.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Μαλάλα τιμήθηκε με το Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάρ. Τον Ιούλιο του 2013, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μίλησε στη συνέλευση των νέων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη για το δικαίωμα στη μόρφωση, τονίζοντας πως «ένα παιδί, ένας δάσκαλος κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Την ίδια χρονιά της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Είχε ήδη τιμηθεί με το πρώτο στη σειρά πακιστανικό βραβείο για την Ειρήνη.


Το 2014 βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης. Ήταν μόλις 17 χρονών και έτσι έγινε ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο. Την ίδια χρονιά έλαβε και το βραβείο των Παιδιών του Κόσμου, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 50,000 δολαρίων, το οποίο δώρισε για για την ανοικοδόμηση σχολείων στη Γάζα. Το 2017, της δόθηκε η Καναδική υπηκοότητα μετά από ομιλία της στο Κοινοβούλιο. Και αυτά είναι κάποια μόνο από τα δεκάδες βραβεία που έχει λάβει μέχρι σήμερα.


Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ζει σήμερα στην Αγγλία όπου ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό (Malala Fund). Εκεί έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο « Με λένε Μαλάλα» και ένα ακόμα εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο «Το μαγικό Μολύβι της Μαλάλα» .Το 2015 πρωταγωνίστησε σε ντοκιμαντέρ.


Όπως έχει πολλές φορές πει σε συνεντεύξεις της, σκοπεύει να επιστρέψει κάποια μέρα στη χώρα της για να ασχοληθεί με την πολιτική, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν. «Γλίτωσα για έναν λόγο, για να χρησιμοποιήσω τη ζωή μου ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΕΣ:  1- en.wikipedia.org                2- malala.org              3- nobelprize.org
                4- https://www.mixanitouxronou.gr/          
Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Digital Nomads : Ψηφιακοί Νομάδες

Ψηφιακός Νομαδισμός : Μια νέα τάση ή ένα νέο επάγγελμα;                       Σίγουρα, μια νέα εποχή στις εργασιακές σχέσεις.               ...