Blogging & Blogs


Τί είναι το blogging; Τί είναι τα blogs;

Το blogging είναι ένα από τα αγαπημένα χόμπι των τελευταίων ετών με την ανάπτυξη και την εξάπλωση της τεχνολογίας. Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν καθημερινά να δημιουργήσουν ένα blog για να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους, να μοιραστούν τις ιδέες τους ή να γράψουν πληροφορίες για ένα πλήθος θεμάτων. Οι αναγνώστες των blogs είναι πάρα πολλοί. 

Η ιστορία των blogs.

O όρος blog προέρχεται από τη λέξη web+log που σημαίνει διαδικτυακό ημερολόγιο. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ενώ τα πρώτα blogs εμφανίστηκαν, στις ΗΠΑ, στα τέλη του 1997. Πρώτος blogger ήταν ο Jorn Barger με το blog "Robot Wisdom", το οποίο είναι ενεργό μέχρι σήμερα. Στις αρχές του 1999, υπήρχαν 23 blogs ενώ μέχρι το 2009 είχαν γίνει 200 εκατομμύρια. Το 1999, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα Blogger και το 2003 η πλατφόρμα WordPress. Σήμερα, τα blogs είναι πάρα πολλά και με διάφορα θέματα όπως μόδα, ομορφιά, μαγειρική, χόμπι, σπορ, τέχνες, λογοτεχνία, ταξίδια, πολιτική, ιστορία ακόμα και εκπαίδευση.

Τα blogs στην εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια έφτασε και στην Ευρώπη μια σημαντική κίνηση για την δημιουργία και την παιδαγωγική αξιοποίηση των blogs, με την Γαλλία να κατέχει την πρώτη θέση. Πλέον, τα blogs λειτουργούν σαν εργαλεία εκπαίδευσης έχοντας να προσφέρουν πολλά στη μαθησιακή διαδικασία. Αποτελούν ένα ατομικό ή ομαδικό και συνεργατικό μέσο που βοηθά μαθητές και εκπαιδευτικούς με τον πιο σύγχρονο και ευχάριστο τρόπο να μοιραστούν τη γνώση. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά όπως η βελτίωση της γραφής, η παρουσίαση, η οργάνωση και η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και πληροφοριών αλλά και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης σε σχέση με τα μαθήματα.

Τί είναι το lifestyle blog / blogging.

Το lifestyle blog είναι μια ιστοσελίδα που δεν έχει ένα μόνον θέμα και δεν επικεντρώνεται στη ζωή του συγγραφέα/blogger. Είναι ένα είδος διαδικτυακού περιοδικού ποικίλης ύλης που έχει ένα μοναδικό μείγμα από άρθρα με διάφορα και διαφορετικά θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα και τις καθημερινές δραστηριότητες της/του blogger που εστιάζεται στους αναγνώστες. Το lifestyle blogging δεν ασχολείται με τη ζωή των κοσμικών και των διασημοτήτων. Κύριος σκοπός του είναι να ψάξει, να βρει και να αναδείξει πολλούς τρόπους για να βελτιωθεί η καθημερινότητα και γενικά η ζωή του κάθε αναγνώστη. Για τον λόγο αυτό, περιέχει άρθρα για μόδα, ομορφιά, γεύση, ταξίδια, χόμπι, σπορ, διακόσμηση και ό,τι άλλο μπορεί να πληροφορήσει, να εμπνεύσει, να χαλαρώσει. Το blog Ioanna*Style ανήκει σ' αυτή την κατηγορία.

Ποιο είναι το προφίλ των bloggers.

Σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρίας "Technorati", το 2010, κάποια από τα χαρακτηριστικά των χρηστών ιστολογίων είναι:

  • 65% έχουν ηλικία από 18 έως 44 ετών
  • 79% έχουν πτυχίο πανεπιστημίου
  • 43% είναι απόφοιτοι λυκείου

ΠΗΓΕΣ:

1- http://users.sch.gr/ikomninou/blog/.html             

2- https://lifestylemanagment.com/basics-about-lifestyle-blogs/ (photos)

 Iωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Digital Nomads : Ψηφιακοί Νομάδες

Ψηφιακός Νομαδισμός : Μια νέα τάση ή ένα νέο επάγγελμα;                       Σίγουρα, μια νέα εποχή στις εργασιακές σχέσεις.               ...