Digital Nomads : Ψηφιακοί Νομάδες


Ψηφιακός Νομαδισμός : Μια νέα τάση ή ένα νέο επάγγελμα;                      
Σίγουρα, μια νέα εποχή στις εργασιακές σχέσεις.                                       

Όχι δεν είναι ένα νέο επάγγελμα είναι απλά μια νέα τάση, η οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Είναι μια κατηγορία εργαζομένων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και στελεχών ή εργαζόμενων σε εταιρείες, όπως (προγραμματιστές, γραφίστες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς,) που εργάζονται μέσω υπολογιστή ανεξάρτητα με την χώρα ή την πόλη διαμονής τους, ενώ η έδρα της εταιρείας τους και γενικότερα ο φυσικός χώρος εργασίας τους είναι σε άλλη χώρα. Μεγάλες εταιρείες, στα πλαίσια της αναζήτησης καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού, δεν διστάζουν να προσλαμβάνουν άτομα που δουλεύουν από απόσταση (remote workers).



Η σύγχρονη τεχνολογία επικοινωνιών, τους προσφέρει τη δυνατότητα να εργάζονται μακριά από τη βάση τους και ταυτόχρονα να κάνουν την ζωή που ονειρεύονται σε ένα μέρος που τους αρέσει ή ακόμα και να ταξιδεύουν συχνά. Η προϋπόθεση για να επιλέξουν έναν τόπο ως τόπο διαμονής και εργασίας τους, είναι οι υποδομές ευρυζωνικότητας ειδικά σε σχέση με τις γρήγορες ταχύτητες Ιnternet, το χαμηλό κόστος ζωής, το καλό κλίμα και η ομορφιά ενός τόπου.

Είναι άτομα με πολύ έντονη αίσθηση ανεξαρτησίας, αγάπη για ταξίδια, ανάγκη για συχνές αλλαγές στον τόπο κατοικίας αλλά και ικανότητα να εστιάζονται στην εργασία τους. Άτομα που δεν αγαπούν την ρουτίνα και, φυσικά, με φιλοδοξία και αυξημένα κίνητρα για μια επιτυχημένη καριέρα. Πιστεύουν ότι ακόμα και αν, κάποιες φορές, φαίνεται να κερδίζουν ελαφρώς λιγότερα χρήματα, θεωρούν ότι η ποιότητα της ζωής τους είναι πολύ καλύτερη από εκείνη όσων ζουν εγκλωβισμένοι σε έναν τόπο και ένα γραφείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας έρευνας Forrester, πολλοί σύγχρονοι νέοι έχουν, ήδη, υιοθετήσει και ακόμα περισσότεροι αναμένεται να υιοθετήσουν πιο πολύ αυτόν τον τρόπο εργασίας, καλλιεργώντας νέες πτυχές της ψηφιακής νομαδικής εργασιακής κουλτούρας. Μια από τις αιτίες είναι και η πανδημία που συνέβαλε στην αύξηση της τηλεργασίας και την αναζήτηση ψηφιακών εργαλείων δουλειάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας εταιρείας, στο πολύ κοντινό μέλλον, οι εργαζόμενοι θα εξαρτώνται όλο λιγότερο από ένα εταιρικό εργασιακό περιβάλλον και η τηλεργασία θα κερδίζει έδαφος για λόγους μειωμένου κόστους μια που δεν είναι απαραίτητη η ενοικίαση γραφείου και η πρόσληψη υπαλλήλων  και μειωμένων εξόδων (π.χ. εξόδων μετακίνησης) αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος (π.χ. μικρότερη χρήση αυτοκινήτου, ηλεκτρικής ενέργειας κλπ).


Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
Όπως κάθε εργασιακός τομέας έτσι και αυτό το είδος τηλεργασίας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πλεονεκτήματα του ψηφιακού νομαδισμού είναι η εργασία σε ένα όμορφο μέρος, χωρίς την πρωινή κίνηση της πόλης, τον περιορισμένο χώρο του γραφείου, η αίσθηση της αλλαγής και της περιπέτειας, τα οικονομικά οφέλη όταν ο ψηφιακός νομάς κερδίζει έναν πολύ καλό μισθό ενώ ζει σε μια χώρα με χαμηλότερο κόστος ζωής αλλά και τα μικρότερα επίπεδα στρες που παρουσιάζει.

Προφανώς, ο ψηφιακός νομαδισμός (digital nomadism) δεν έχει μόνον πλεονεκτήματα. Ένα από τα μειονεκτήματά του είναι ότι ο ψηφιακός νομάς έχει δυσκολία στο να κάνει οικογένεια και φίλους ή να έχει κοντά του τους ανθρώπους που αγαπά, να έχει σταθερή δουλειά και σταθερό εισόδημα (οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες), μόνιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις με τις συνεργασίες του σε κάποια άλλη άκρη της γης.

Ψηφιακοί Νομάδες και στην Ελλάδα
Η χώρα μας είναι ένας από τους προορισμούς που επιλέγουν οι digital nomads, λόγω του κλίματος, της κουζίνας, της ομορφιάς της και πρόσφατα της τεχνολογικής της αναβάθμισης. Τον Νοέμβριο του 2020, ο Haz Memon δημιούργησε το Greek Escape στα Χανιά. Ο 31χρονος Memon, ο οποίος είναι από το Ντουμπάι, είναι εδώ και πέντε χρόνια «ψηφιακός νομάς», που μπορεί να εργάζεται από οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ΄Αμστερνταμ, αλλά έχει δημιουργήσει δύο χώρους – έναν στις Ελβετικές ΄Αλπεις και έναν άλλο στα Χανιά – όπου δουλεύουν και διαμένουν πολλοί ψηφιακοί νομάδες. Η N.Winkler και ο σύζυγός της Dom έχουν μεγαλώσει στη Γερμανία αλλά τα τελευταία 9 χρόνια ζούσαν στην Αυστραλία. Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε καμία σκέψη να γίνουν ψηφιακοί νομάδες. Αλλά η δουλειά του Dom, που είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, έγινε, εξ αιτίας της πανδημίας, πλήρως ψηφιακή, ενώ και τους δύο τους ενοχλούσε το πόσο κλειστά ήταν τα σύνορα της Αυστραλίας. Αποφάσισαν, λοιπόν, να έρθουν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Κρήτη γιατί αγαπούν την Ελλάδα. Τα ελληνικά νησιά είναι ένας πόλος έλξης για ξένους ψηφιακούς νομάδες.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Digital Nomads : Ψηφιακοί Νομάδες

Ψηφιακός Νομαδισμός : Μια νέα τάση ή ένα νέο επάγγελμα;                       Σίγουρα, μια νέα εποχή στις εργασιακές σχέσεις.               ...